Message

Харчування по-японськи

В даний час, коли культура здорового способу життя завойовує уми людей, японська кухня набуває все більше послідовників в різних країнах, оскільки асоціюється з поняттям правильного харчування. Дійсно, поєднання традиційної їжі (рис, морепродукти, овочі, соя) з продуктами тваринного походження і фруктами сприятливо позначається на здоров'я. У всіх цивілізованих країнах рекомендується менше вживати в їжу тваринних жирів, продуктів, що містять холестерин, цукор і сіль, а більше містять клітковину. І саме японська кухня відповідає таким рекомендаціям.

 

Острів - це частина суші, оточена водою. Суші - це частина риби, оточена японцями..

В даний час, коли культура здорового способу життя завойовує уми людей, японська кухня набуває все більше послідовників в різних країнах, оскільки асоціюється з поняттям правильного харчування. Дійсно, поєднання традиційної їжі (рис, морепродукти, овочі, соя) з продуктами тваринного походження і фруктами сприятливо позначається на здоров'я. У всіх цивілізованих країнах рекомендується менше вживати в їжу тваринних жирів, продуктів, що містять холестерин, цукор і сіль, а більше містять клітковину. І саме японська кухня відповідає таким рекомендаціям.

І немає нічого дивного в тому, що повсякденна японська їжа користується все зростаючою популярністю за кордоном, де починають їсти суші, місо, тофу. Ця популярність багато в чому пояснюється справді філософським ставленням японців до їжі в цілому - продукти повинні бути здоровими, корисними і смачними.

Японці їдять зазвичай три рази в день. Традиційний сніданок найчастіше складається з вареного розсипчастого рису (гохан) і закусок до нього, які супроводжуються соєвим соусом. За японською народною традицією, в день повинні бути три трапези, кожна з яких включає три чашки рису (японська обідня чашка порівняно невелика, і під час трапези в неї накладають рис дерев'яною ложкою або лопаткою з казанка або дерев`яної кадочки, де він довше залишається гарячим).

До складу сніданку, який зазвичай буває досить щільним, нерідко включається суп. Особливо популярний для сніданку суп з «місо» - «місосіру». За обідом же частіше обходяться без супу. Вечеря включає дещо ситніші доповнення до рису, які можна розглядати як аналог європейської «другої страви» - овочеве, рибне або м'ясного, - і чашку супу.

Для того щоб урізноманітнити свій стіл, японці подають одночасно велику кількість різних страв і закусок навіть при буденних трапезах. Однак кожен вид закуски подається в дуже невеликій кількості, і тільки обсяг рису залишається незмінним. Відмінною рисою японського харчування є переважання крохмалю, достатня кількість рослинних білків при порівняно малій кількості тваринних білків і абсолютно незначній кількості жирів. Вершкове і топлене масло, а також тваринний жир майже не вживаються. Всі страви готують на рослинній олії, риб'ячому жирі або взагалі без жиру. Супи робляться зазвичай на овочевому або рибному відварі. Зелень, овочі та інші продукти не розварюються, а лише злегка обварюються і потрапляють на стіл, в супі або окремо, зберігши свій свіжий смак і вітаміни.

Відмінною рисою японського харчування є переважання крохмалю, достатня кількість рослинних білків при порівняно малій кількості тваринних білків і абсолютно незначній кількості жирів.

НАГОРУ