
Рецепт супу Том Ям
- Перегляди: 267

Продукти (на 4 порції):
- масло рослинне 4 ст. ложки
- часник 5 зубчиків
- цедра лимона 1 шт.
- імбир свіжий довжиною 3 см 1 шматочок
- перець чилі великий 2 шт.
- цукор 2 ст. ложки
- сік лимонний 2 ст. ложки
- бульйон курячий 400 мл
- молоко кокосове 400 мл
- або вершки кокосові 400 мл
- креветки сирі очищені 450 г
- печериці невеликі 10 шт.
Приготування соусу
Часник очистити і нарізати скибочками. Перці чилі вимити, звільнити від плодоніжок і зерен і нарізати тонкими кільцями. Рослинна олія розігріти в невеликій сковороді. Покласти часник і обсмажувати декілька секунд. Дістати з сковороди ложкою і відкласти. На тій самій олії обсмажувати кільця чилі, поки вони не потемніють. Дістати з сковороди і обсушити на паперовому рушнику. Сковороду зняти з вогню, але масло не виливати. У кухонному комбайні розмолоти обсмажені часник і чилі до однорідної маси. Перекласти в сковороду з маслом і обсмажити протягом декількох секунд. За допомогою дрібної терки зняти з лимона цедру, залишаючи на плоді білу гірку частину. У чашку видавити лимонний сік. Імбир очистити і натерти на дрібній тертці. Цедру, сік, імбир і цукор додати в сковороду з часником і перцем, ретельно перемішати і тушкувати на повільному вогні, поки маса не стане абсолютно однорідною. Ця паста і є основа рідкого соусу «Том Ям», який розводять кокосовим молоком або вершками, а також курячим або рибним бульйоном. В пасти вигляді в закритому посуді він може зберігатися в холодильнику кілька місяців.
Тайський суп готують наступним чином. У каструлі розігріти курячий бульйон. Коли він закипить, додати кокосове молоко або вершки, а також соус «Том Ям». Перемішати, довести до кипіння і варити 2 хвилини, постійно помішуючи. Гриби ретельно вимити і нарізати великими шматочками. Додати разом з креветками в суп і варити 2-3 хвилини до готовності креветок.
Смачного!