Message

Рецепт супу Том Ям

Знаменитий тайський рибний суп «Том Ям», рецепт якого тут наведено, готується на основі соусу з такою ж назвою. У Південно-Східній Азії з соусом «Том Ям» готують найрізноманітніші страви з риби, птиці, м'яса та овочів.

Продукти (на 4 порції):

  • масло рослинне 4 ст. ложки
  • часник 5 зубчиків
  • цедра лимона 1 шт.
  • імбир свіжий довжиною 3 см 1 шматочок
  • перець чилі великий 2 шт.
  • цукор 2 ст. ложки
  • сік лимонний 2 ст. ложки
  • бульйон курячий 400 мл
  • молоко кокосове 400 мл
  • або вершки кокосові 400 мл
  • креветки сирі очищені 450 г
  • печериці невеликі 10 шт.

Приготування соусу

Часник очистити і нарізати скибочками. Перці чилі вимити, звільнити від плодоніжок і зерен і нарізати тонкими кільцями. Рослинна олія розігріти в невеликій сковороді. Покласти часник і обсмажувати декілька секунд. Дістати з сковороди ложкою і відкласти. На тій самій олії обсмажувати кільця чилі, поки вони не потемніють. Дістати з сковороди і обсушити на паперовому рушнику. Сковороду зняти з вогню, але масло не виливати. У кухонному комбайні розмолоти обсмажені часник і чилі до однорідної маси. Перекласти в сковороду з маслом і обсмажити протягом декількох секунд. За допомогою дрібної терки зняти з лимона цедру, залишаючи на плоді білу гірку частину. У чашку видавити лимонний сік. Імбир очистити і натерти на дрібній тертці. Цедру, сік, імбир і цукор додати в сковороду з часником і перцем, ретельно перемішати і тушкувати на повільному вогні, поки маса не стане абсолютно однорідною. Ця паста і є основа рідкого соусу «Том Ям», який розводять кокосовим молоком або вершками, а також курячим або рибним бульйоном. В пасти вигляді в закритому посуді він може зберігатися в холодильнику кілька місяців.

Тайський суп готують наступним чином. У каструлі розігріти курячий бульйон. Коли він закипить, додати кокосове молоко або вершки, а також соус «Том Ям». Перемішати, довести до кипіння і варити 2 хвилини, постійно помішуючи. Гриби ретельно вимити і нарізати великими шматочками. Додати разом з креветками в суп і варити 2-3 хвилини до готовності креветок.

Смачного!

Рецепт тайского супа Том Ям

НАГОРУ